انواع گیربکس اتوماتیک و مزایا و معایب آن‌ها

انواع گیربکس اتوماتیک و مزایا و معایب آن‌ها

انواع گیربکس اتوماتیک دارای دسته بندی مختلفی هستند. هر کدام از این گیربکس ها بر اساس طراحی و قابلیت هایی که دارند طبقه بندی می شوند. در واقع باید به این نکته اشاره کنیم که گیربکس های اتوماتیک به عنوان تکنولوژی پیشرفته ای هستند، که در حال حاضر در ساختار اتومبیل های پیشرفته به کار رفته است. هر کدام از این گیربکس ها دارای عملکرد مخصوص به خودشان هستند. این عملکرد متناسب با کارکرد خودروها در نظر گرفته شده است. ام جی ایرانیان در ادامه به برخی از نمونه ها اشاره خواهد کرد.

گیربکس اتوماتیک چیست؟

معمولا گیربکس را با عنوان جعبه دنده نیز می شناسیم. گیربکس ها به عنوان قطعات حیاتی در ساختار خودروها می باشند. این قطعات وظیفه دارند با استفاده از چرخ دنده ها وظیفه کنترل قدرت و سرعت موتور را بر عهده دارند. البته باید به این نکته اشاره کنیم که این موارد از درجه بندی های مختلفی برخوردار هستند. روش کار در انواع گیربکس اتوماتیک به این شکل است که به شکل کاملا اتوماتیک تنظیم قدرت و سرعت موتور را انجام می دهد. در این موقعیت احتیاجی به تنظیم دستی توسط راننده نمی باشد.

معرفی انواع گیربکس اتوماتیک

همانطور که قبلا اشاره کردیم، گیربکس های اتوماتیک در انواع مختلفی ارائه می شوند. این گیربکس ها را بر اساس نوع خودرو درون آن ها تعبیه می کنند. استفاده از ترمزهای اتوماتیک دلایل زیادی دارد، که مهمترین آن استفاده ی ساده تر و راحت تر از از این سیستم است، که به دلیل حذف کلاچ می باشد. در ادامه قصد داریم این بخش از خودرو را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم.

گیربکس نوع سیاره‌ای AT

یکی از رایج ترین انواع گیربکس اتوماتیک در ایران گیربکس نوع سیاره‌ای AT می باشد. شیوه ی کار این مدل از گیربکس ها به این شکل است که انتقال قدرت در آن ها به وسیله چرخ دنده هایی انجام می گیرد، که با عنوان ستاره ای یا خورشیدی شناخته می شوند. سیستم کلاچ در این نوع خودروها به صورت هیدرولیکی طراحی شده و از سیستم کنترل پیشرفته ای برخوردار است. می توانید این مدل از سیستم ها را در خودروهایی نظیر ویتارا، سوزوکی، اچ سی کلاس، 206 و 207 مشاهده کنید.

گیربکس نوع CVT

گیربکس نوع CVT یکی دیگر از انواع گیربکس اتوماتیک شناخته می شود. دلیل استفاده از کلمه CVT در عنوان این نوع گیربکس مخفف عبارت Continuously Variable Transmission می باشد. معنای این عبارت انتقال قدرت پیوسته در خودرو است. اجزای تشکیل دهنده این مدل از گیربکس های اتوماتیک دارای یک نوع ورودی و خروجی متحرک می باشد. این فرایند با استفاده از یک تسمه فلزی یا پلاستیکی انجام می گیرد. برای درک بهتر باید بدانید این نوع گیربکس ها در تویوتا هایلندر و تندر 90 مشاهده می شوند.

در رابطه با نحوه کار این نوع از گیربکس های اتوماتیک به این صورت است که در هنگام تعویض دنده برخلاف دیگر نمونه های گیربکس در سیستم خودرو ضرب ایجاد نمی کند. علت این امر نیز استفاده از دور بی نهایت در طراحی این سیستم می باشد. همین امر باعث می شود تا در هنگام تعویض دنده شوک و ضربه ای به سیستم وارد نشود. به این مفهوم است که هر لحظه به صورت کاملا سریع و به صورت پیوسته تعویض دنده ها بر اساس قدرت موتور امکان پذیر شده است.

گیربکس نیمه اتوماتیک

یکی از انواع گیربکس می باشد، که شباهت زیادی به گیربکس های دستی دارد. مهمترین تفاوت این مدل از گیربکس ها با نمونه های دستی این است، که در این مدل از کلاچ استفاده نشده است. در این سیستم برای برای جا به جا کردن دنده ها از رایانه و محرک ها استفاده می کنند. این نمونه از گیربکس را با عنوان گیربکس دو کلاچه نیز می شناسند. به این دلیل که در این مدل از گیربکس یک کلاچ بین موتور و گیربکس قرار گرفته است که باعث درگیری کلاچ دوم می شود. در این موقعیت فرمان به واحد کنترل ارسال شده و این بخش اجازه اتصال گیربکس از موتور را صادر می کند. در ادامه بین موتور و گیرنده کلاچ را جدا می کند. می توانید ایم نوع گیربکس را در بی ام و سری 3 و مرسدس کلاس A مشاهده کنید.

گیربکس نوع AMT

یکی دیگر از انواع گیربکس اتوماتیک مدل گیربکس نوع AMT می باشد. معمولا این گیربکس ها را با عنوان گیربکس های دستی اتوماتیک شده می شناسند. این نوع گیربکس را برای نخستین بار در سال 1996 مشاهده می کنید، که توسط کمپانی بی ام و ارائه شده است. در حقیقت می توانیم ادعا کنیم که گیربکس نوع AMT یکی از نمونه های پیشرفته گیربکس های دستی هستند. ساختار این گیربکس ها به عنوان ارزان ترین راه برای رسیدن به گیربکس های اتوماتیک می شناسند. این مدل از گیربکس های اتوماتیک در کنار سادگی، راحتی و سهولت گیربکس های اتوماتیک از همه مزایای نوع دستی نیز برخوردار هستند. مهمترین ویژگی این نمونه ها این است که دردسرهای تعویض دنده گیربکس های دستی را نداشته و در عین حال مشکلات نگهداری و هزینه هنگفت گیربکس های اتوماتیک را نیز ندارند.

گیربکس نوع تیپ ترونیک Tiptronic

در ادامه معرفی انواع گیربکس اتوماتیک به یکی دیگر از نمونه های اولیه این سیستم می رسیم که با عنوان گیربکس نوع تیپ ترونیک Tiptronic شناخته می شوند. عملکرد این مدل از گیربکس ها نیز شباهت زیادی به نمونه های دستی دارند. این مدل از گیربکس ها را برای اولین بار در سال 1990 توسط کمپانی پورشه بر روی خودروها استفاده شده است را مشاهده می کنیم. به این شکل در حالت اتوماتیک راننده امکان تعویض دنده را دارد. اما این امر در سرعت بالا امکان پذیر نمی باشد. در این موقعیت تعویض دنده به شکل اتوماتیک اتفاق می افتد. بنابراین کاربران می توانند حالت اتوماتیک در این مدل گیربکس را خاموش کنند. تا در حینی که خودرو به شکل خودرو عمل می کند، راننده امکان عوض کردن دنده را داشته باشد. می توانید بارزترین نمونه این نوع گیربکس را بر روی پورشه های 911 مشاهده کنید.

گیربکس نوع DCT

ام جی ایرانیان در ادامه معرفی انواع گیربکس اتوماتیک به معرفی یکی از نمونه های دیگر می پردازد. این مدل گیربکس نیز یک مدل مابین اتوماتیک و دستی می باشد. ساختاری که برای این نوع گیربکس استفاده می شود، به صورت اتوماتیک دو کلاچه می باشد. روش کار این نوع از گیربکس ها به شکل دو کلاچه می باشد . به این شکل که هر کدام از کلاچ ها به دنده ی زوج یا فرد متصل می شود. این نوع گیربکس را در اتومبیل های نظیر چری تیگو 8 و جک اس 5 می توانید مشاهده کنید.

بهترین گیربکس اتوماتیک در ایران کدام است؟ معمولا بیشتر افراد این موضوع را مطرح می کنند. البته جالب است بدانید این که یک نوع گیربکس را به عنوان بهترین نوع گیربکس اتوماتیک مطرح کنیم. اما یکی از نمونه هایی که در ایران بسیار مورد توجه قرار گرفته است، گیربکس دی سی تی می باشد. این مدل گیربکس اتوماتیک با استفاده از دو کلاچ به شکل اتوماتیک عمل می کند. مهمترین ویژگی این گیربکس امکان استفاده از دنده دستی را برای راننده فراهم می آورد.

البته یکی دیگر از نمونه های بهترین گیربکس که در ایران مورد توجه قرار گرفته است، گیربکس خورشیدی یا ای تی است. در واقع این مدل از گیربکس ها به عنوان یکی از متداول ترین و پرکاربردترین گیربکس ها در ایران می باشد. البته این نوع از گیربکس در جهان نیز بسیار محبوب و پرکاربرد است. عملکرد این نوع گیربکس با استفاده از دنده های خورشیدی که باعث انتقال قدرت می شوند انجام می گیرد. نکته ی مهمی که در رابطه با این نوع گیربکس اتوماتیک وجود دارد، نیاز به روغن کاری مناسب می باشد، که به دلیل وجود همین چرخ دنده ها می باشد.

در صورتی که فرایند روغن کاری به شکل منظم و دقیق انجام نگیرد، امکان دارد خسارات زیادی متوجه گیربکس خودرو شود. این نوع از گیربکس را می توانید در تعداد زیادی از خودروهای خارجی و ایزانی مشاهده کنید. خودروهای چینی، کره ای و ژاپنی که در بازارهای ایران موجود هستند، معمولا از این سیستم بهره می گیرند.

گیربکس نوع DCT

کم استهلاک ترین گیربکس اتوماتیک

کم استهلاک ترین گیربکس اتوماتیک کدام است؟ در هنگام انتخاب خودروهای اتوماتیک ممکن است این سوال برای کاربران مطرح شود. البته در همین ابتدای امر باید به این نکته اشاره داشته باشیم که پاسخ به این سوال دشوار است. اما در حالت کلی باید به این نکته اشاره کنیم که در هنگام خرید قطعات گیربکس ام جی باید به این نکته توجه داشته باشید، که در حالت کلی عمر گیربکس به مقدار مسافتی که طی می کند، ارتباطی ندارد. بلکه به شیوه مسافتی که طی می کند بستگی دارد. عواملی وجود دارند، که فشار بیشتری را بر روی گیربکس اتوماتیک اعمال می کنند. این پارامترها شامل دمای هوای زیاد مانند رانندگی در جاده های جنوبی کشور می باشد. در صورتی که در شهرهایی تردد می کنید، که از ترافیک سنگینی برخوردار هستند و شما ملزم به عوض کردن دنده در تعداد بالا هستید، رانندگی های پرشتاب، عبور از جاده های صعب العبور همه این موارد بر روی عمر گیربکس و استهلاک آن تاثیر می گذارد.

یکی از موارد دیگر که در هنگام انتخاب کم استهلاک ترین انواع گیربکس اتوماتیک مطرح می شود، نگهداری از گیربکس اتوماتیک است. نگهداری و سرویس های دوره ای از جمله مواردی هستند، که بر طول عمر و مقدار استهلاک گیربکس ها تاثیر زیادی دارند.

در این شرایط اگر بخواهیم در رابطه با عمر متوسط انواع گیربکس اتوماتیک اشاره کنیم، گیربکس های نوع CVT وDCT با ساختار دو کلاچه تقریبا در حدود 100 تا 150 هزار کیلومتر عمر مفید دارند. اما گیربکس های معمولی که دارای مبدل گشتاور هستند، اغلب بین 150 تا 250 کیلومتر عمر مفید دارند.

بنابراین در این موقعیت باید بگوییم که گیربکس های اتوماتیکی که دارای مبدل گشتاور هستند، به دو شکل دیگری از استهلاک کمتری برخوردار هستند. گیربکس های دوکلاچه اغلب زودتر گیربکس سی وی تی نیاز به تعمیر پیدا می کند. به این دلیل که پک کلاچ دوبل آن ها احتیاج به تعویض پیدا می کند. بنابراین می توانیم گیربکس CVT را در دسته کم استهلاک ترین گیربکس های اتوماتیک قرار می گیرد. بعد از آن می توانیم گیربکس های دو کلاچه را به عنوان کم استهلاک ترین ها معرفی کنیم. البته باید به کیفیت ساخت و برند سازنده قطعات گیربکس نیز توجه داشت. البته مشاهده شده است برخی از انواع گیربکس های چینی وجود دارند، که به علت کیفیت پایین آن ها در ساخت سریعتر دچار مشکل می شوند.

مزایای استفاده از گیربکس اتومات

حال که با انواع گیربکس اتومات در ایران آشنا شده ایم، باید به این نکته توجه داشته باشید، که استفاده از گیربکس های اتوماتیک مانند هر مقوله ی دیگری از مزیت هایی برخوردار می باشد. با توجه به اینکه صنعت خودروسازی در دنیا یا سرعت زیادی به سمت گیربکس های اتوماتیک می رود بهتر است علت و مزایای این امر را به شکل اجمالی مورد بررسی قرار دهیم.

تعویض دنده خودکار

یکی از مهمترین مزیت های گیربکس های اتوماتیک امکان تعویض دنده ها به صورت خودکار می باشد. این امر وظایف راننده را مخصوصا افرادی که تمایل به تعویض دنده در تعداد بالا دارند را به مقدار زیادی کاهش می دهد. بنابراین لازم نیست افراد مهارت خاصی در زمینه رانندگی داشته باشند. این نوع گیربکس برای افراد مبتدی بسیار بسیار مناسب خواهد بود. عدم نیاز به تعویض دنده باعث می شود، که تمرکز این افراد در رانندگی به مقدار زیادی افزایش پیدا کند.

استهلاک کمتر

سیستم انواع گیربکس اتوماتیک به گونه ای طراحی شده است، که انتقال قدرت به شکل مناسب و بر اساس مقاومت مسیر حرکت قرار بگیرد. این امر در مواقع نیاز تعویض دنده ها را به شکل اتوماتیک انجام می دهند. در اتومبیل هایی که گیربکس به شکل معمولی تعبیه شده است. در هنگام سرعت بیش از حد یا عدم هماهنگی میان چرخ ها باعث استهلاک سریع خودرو می گردد. در حالی که خودروهای با گیربکس اتوماتیک هنگام حرکت راننده تنها برای راندن خودرو به پدال گاز و پدال ترمز نیاز دارد. این امر به شکل عملی استهلاک بیهود در اتومبیل را که بر اثر عدم تعویض دنده رخ می داد را کاهش می دهد.

عملکرد عالی در شیب های جاده ای

یکی دیگر از مواردی که به عنوان مزیت گیربکس های اتوماتیک شناخته می شود، عملکرد مناسب در شیب ها و سربالایی ها، سرپایینی هایی که داخل شهر و در جاده ها وجود دارد، از خود نشان دهد. به عنوان مثال هنگامی که خودرو در سربالایی قرار می گیرد، هنگامی که ترمز می کند، به عقب باز نمی گردد. این امر خطرات ناشی از رانندگی را به میزان زیادی کاهش می دهد.

رانندگی راحت و بدون خستگی

استفاده از گیربکس های عادی در هنگام رانندگی احتیاج به تعویض دنده در فواصل بسیار دارد. انجام این حرکات باعث می شود بدن انرژی بیشتری را صرف کند همچنین تمرکز بیشتری را از راننده می گیرد. به این شکل هر چه قدر مدت زمان رانندگی با اتومبیل های گیربکس معمولی بیشتر باشد، میزان گرفتگی عضلات، ماهیچه های پا و ستون فقرات افزایش پیدا خواهد کرد. امروزه با افزایش و شدت یافتن ترافیک شهری استفاده از خودروهایی با گیربکس اتوماتیک یک امر الزامی شده است.

در انتها باید گفت خودروهایی را که دارای گیربکس اتوماتیک هستند را برای راحتی و رفاه بیشتر در رانندگی تولید کرده اند. استفاده از این خودروها در ترافیک شهری علاوه به تسلط بیشتر حین رانندگی، باعث حس راحتی و آرامش بیشتری نیز می شوند.

معایب گیربکس های اتوماتیک

گروه ام جی اعتقاد دارد، که گیربکس های اتوماتیک نیز مانند نمونه های معمولی و دستی از معایب خاص خود برخوردار هستند. معایب موجود در سیستم گیربکس های اتوماتیک به این شکل است. لازم به ذکر است، این موارد در انواع گیربکس های اتوماتیک می توانید مشاهده کنید.

گیربکس های اتوماتیک نسبت به نمونه های دستی از عمر کوتاه تری برخوردار هستند.

در برخی مدل‌ها تعویض دنده با تاخیر همراه است؛

گیربکس اتوماتیک دارای مصرف سوخت بالایی است این امر که به دلیل درگیری مداوم بین موتور و جعبه دنده به وجود می آید.

تعمیر گیربکس اتوماتیک به دلیل این‌که باید توسط شخص متخصص انجام شود، هزینه زیادی دارد. در صورت مراجعه به افراد غیر متخصص ممکن است، هزینه های هنگفتی را به فرد تحمیل کند.

سخن پایانی

در این مطلب به بررسی و معرفی انواع گیربکس اتوماتیک پرداختیم. با توجه به اینکه گیربکس های اتوماتیک نیز مانند نمونه های دستی نیاز به تعمیر و سرویس های دوره ای دارد، افراد باید در این موقعیت نهایت دقت را به کار ببندند. انتخاب مراکز معتبر و حرفه ای باعث می شود، فرایند تعمیر و تعویض قطعه خودرو به درستی انجام بگیرد. گروه ام جی ایرانیان به عنوان یک مرجع تخصصی در زمینه ارائه انواع قطعات یدکی ام جی و …. این امکان را برای افراد فراهم می آورد تا بتوانند، در صورت نیاز به تعویض و تعمیر قطعات گیربکس اتوماتیک در خودرو قطعات اورجینال را به سادگی خریداری کنند. خرید قطعات اورجینال علاوه بر افزایش طول عمر خودرو در دراز مدت به کاهش هزینه ها کمک زیادی می کند. برای دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر با این تیم تخصصی تماس گرفته و از راهنمایی های آن ها بهره مند شوید.