کمپرسور کولر خودرو

کمپرسور کولر خودرو و علائم خرابی آن

کمپرسور کولر خودرو  یک قطعه بسیار مهم در سیستم خنک کننده ی خودروها می باشد. این بخش از کولر وظیفه ی خنک سازی و تولید هوای سرد را بر عهده دارد. استفاده از کولر خودرو در تابستان یک امر ضروری است، از این رو باید قبل از شروع فصل گرما این بخش از اتومبیل مورد بررسی قرار بگیرد. ام جی ایرانیان قصد دارد در ادامه به بررسی موارد مهم در این زمینه بپردازد.

کمپرسور کولر ماشین چگونه کار میکند

پیش از هر چیزی بهتر است درک کاملی از تعامل میان کمپرسور، مبرد و کولر داشته باشید. مبرد یا همان عامل خنک کننده کولر خودرو که عامه آن را با عنوان گاز کولر می شناسند. این عنصر با عنوان نوعی سیال شناخته می شود که قابلیت تبدیل هوای گرم به هوای سرد را دارد. از سوی دیگر برای اینکه مبرد یا عنصر خنک کننده وظیفه ی خود را به درستی انجام دهد، لازم است ابتدا تحت فشار قرار بگیرد. همانطور که تصور می کنید، وظیفه ی فشردگی این بخش بر عهده ی کمپرسور کولر می باشد. طراحی کمپرسور به این شکل است که به بلوک موتور متصل شده است. این بخش با کمک یک قرقره و تسمه V شکل حرکت می کند. زمانی که کولر خودرو شروع به کار می کند و روشن می شود، محرک مربوط به تسمه با کمک یک کلاچ مغناطیسی به حرکت در می آید. کمپرسورهایی که در خودروهای مدرن به کار می روند دارای طراحی فشرده و وزن کمی هستند. آن ها می توانند به بهترین وجه ممکن سیستم تهویه مطبوع در خودرو را راه اندازی کنند.

در رابطه با طرز کمپرسور خودرو باید گفت که به شرح زیر می باشد:

کمپرسور خودرو در ابتدای امر از طریق اپراتورها که نوعی رادیاتور محسوب می شوند می کشد. سپس آن را در حالت فشرده قرار می دهد. در این مرحله گاز گرم شده و فشار آن به شدت افزایش پیدا می کند.

در مرحله ی بعدی گاز فشرده شده وارد سیستم مبدل حرارتی می شود. ساختار این مبدل حرارتی به گونه ای است که مجهز به یک کندانسور می باشد. در این فرایند حرارت از گاز به فضای اطراف انتقال پیدا می کند.

زمانی که گاز در مبدل حرارتی یا کندانسور قرار می گیرد، خنک می شود. در ادامه به صورت مایع در می آید. این تغییرات و تبدیل باعث می شود دما افت پیدا کند و فشار گاز افزایش یابد.

در ادامه مایع سرد به سیستم تهویه درون خودرو منتقل می شود. در این بخش مایع در سیستم تهویه داخلی به صورت خنک کننده یا مبرد عمل می کند. به این ترتیب هوای اطراف خنک می شود.

علائم خرابی کمپرسور کولر خودرو

کمپرسور کولر خودرو مانند هر قطعه ی یدکی دیگری که در اتومبیل ها وجود دارند ممکن است دچار مشکل و خرابی شود. با توجه به اینکه کمپرسور کولر به عنوان یکی از مهمترین قطعات در خودرو می باشد، بروز هر نوع اشکالی در این قطعه سیستم خنک کننده ی اتومبیل را از لحاظ کارکردی دچار مشکل می کند. خرابی کمپرسور کولر در خودرو می تواند دلایل و نشانه های مختلفی داشته باشد. ام جی ایرانیان قصد دارد به برخی از این دلایل بپردازد.

خرابی و معیوب شدن کلاچ

یکی از مشکلاتی که باعث می شود کمپرسور کولر در خودروها دچار مشکل شود، ایراداتی است که در بخش کلاچ خودرو اتفاق می افتد. زمانی که سیستم تهویه خودرو شروع به کار می کند، کلاچ نیز درگیر می شود. بر اثر درگیری که در این قطعه وجود دارد چرخش و عملکردی که در پولی وجود دارد اتفاق می افتد. زمانی که کلاچ به درستی کار نکند سیستم خنک کننده ی خودرو نیز از نظر کارکردی دچار مشکل خواهد شد.

برای برطرف کردن این مشکل معمولا اقدام به تعویض و شارژ گاز کولر می کنند. علاوه بر آن رفع مشکلات مربوط به کلاچ نیز به برطرف کردن این مشکل کمک زیادی خواهد کرد. در ضمن برای رفع خرابی کلاچ می توانید با رگلاژ به راحتی این مشکل را برطرف کنید.

فرسودگی باتری

در بعضی از موارد علت بروز مشکل در کمپرسور کولر اتومبیل ها فرسودگی و مستهلک شدن باتری خودروها می باشد. همانطور که می دانید وظیفه ی باتری در خودروها تامین تامین برق و انرژی مورد نیاز برای عملکرد و کارکرد بسیاری از قطعات می باشد. یکی از قطعات وابسته به باتری خودرو کمپرسور کولر می باشد. زمانی که باتری ماشین دچار فرسودگی شود، عملکرد قطعات نیز نادرست خواهد بود در ادامه سیکل کارکرد کمپرسور کولر نیز دچار اختلال می شود.

علائم خرابی کمپرسور کولر خودرو

وجود فاصله بین پولی و کلاچ

یکی دیگر از مواردی که به عنوان نشانه خرابی کمپرسور کولر در خودرو شناخته می شود، وجود فاصله ای است که بین پولی و کلاچ به وجود می آید. برای اینکه کولر خودروی شما کارکرد صحیحی داشته باشد باید پولی و کلاچ با همدیگر در تعامل و ارتباط باشند.

معیوب شدن ترموستات

یکی دیگر از مواردی که تاثیر زیادی در خرابی کمپرسور کولر خودرو دارد، مشکلات و نقص در ترموستات است. زمانی که ترموستات دچار مشکل می شود، در چرخه کارکرد کمپرسور اختلال به وجود می آید. این امر باعث می شود، کمپرسور به شکل مداوم قطع و وصل شود.

معیوب بودن رله کمپرسور

رله ها وظیفه روشن و خاموش کردن کمپرسور را بر عهده دارند. این قطعات قادرند دمای اپراتور کمپرسور را در یک بازه معین نگه دارند. زمانی که رله کمپرسور به هر دلیلی دچار مشکل شود، کمپرسور کولر نیز با مشکل مواجه خواهد شد. این امر باعث می شود، که سیستم خنک کننده در خودرو عملکرد نامطلوبی را داشته باشد.

اجزای کمپرسور کولر خودرو

همانطور که تاکنون متوجه شدید، کمپرسور به عنوان قلب سیستم خنک کننده در خودرو به شمار می رود. این قطعه وظیفه دارد، به جمع آوری گاز خنک کننده از بخش های مختلف سیستم بپردازد. سپس آن را فشرده سازی نماید. در این فرایند طبیعی است که فشار و دمای گاز به مقدار زیادی افزایش پیدا کند. کمپرسورها معمولا با استفاده از موتور الکتریکی عمل می کنند که نیاز به حرارت دار.

کمپرسور خودرو از چند قطعه داخلی تشکیل شده است که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت .

بدنه کمپرسور خودرو: معمولا جنس بدنه در کمپرسور خودرو از جنس فلزاتی نظیر فولاد و آلومینیوم انتخاب می کنند. این بخش وظیفه دارد، اجزای داخلی کمپرسور را تفکیک کرده و از آن ها نیز محافظت کند.

پیستون: این بخش را تنها می توانید در کمپرسورهای پیستونی مشاهده کنید.این قطعه وظیفه دارد در طی حرکت رفت و برگشت گاز را فشرده سازی نماید. معمولا پیستون ها را نیز با استفاده از آلومینیوم و فولاد می سازند.

رینگ های پیستون: این رینگ ها در بخش داخلی پیستون قرار گرفته اند، باعث می شوند که نفوذ گاز بین دیواره سوراخ و پیستون کاهش پیدا کند.

سیلندر: سیلندرها در بخشی قرار گرفته اند که با عنوان اسکله شناخته می شوند. این قسمت محل حرکت پیستون ها می باشد. سیلندرها از جنس آلیاژهای قدرتمند نظیر فولاد و آلومینیوم ساخته می شوند. این بخش از کمپرسور خودرو وظیفه دارد که گاز را با دقت زیادی فشرده سازی کند.

سوپاپ ها : این بخش از کمپرسور کولر را با هدف کنترل جریان هوا در و گاز در بخش ورودی کمپرسورها پیش بینی کرده اند. این سوپاپ ها با فرایند باز و بسته شدن جریان گاز را به شکل صحیحی تحت کنترل خود می گیرند.

روتور: این بخش را می توانید در کمپرسورهای گرمایی مشاهده کنید که به شکل چرخان است. روتورها در بخش داخلی کمپرسورها قرار دارند و فرایند فشرده سازی گاز را انجام می دهند، به این ترتیب جریان آن را تولید می کنند.

لوله ها و لنگرها: لوله ها وظیفه دارند که انتقال گاز و مایع را در بین اجزای کمپرسور انجام دهند. لنگرها همانطور که از نام آن ها مشخص است، موظف هستند که وسایل و اجزای داخلی را به شکل ثابت به بدنه ی خودرو متصل نگه دارند.

موتور الکتریکی: موتورها را برای ایجاد حرکت در روتور و پیستون ها در کمپرسور تعبیه کرده اند. این موتورها قادرند انرژی دریافتی از برق خودرو را به انرژی مکانیکی تبدیل کنند. علاوه بر این کمپرسور موتور کولر بر اساس نوع خودرو ممکن است دارای قطعات دیگری نظیر روان کننده ها، سنسور، مخروطی، سیم ها و … باشند که از آن ها برای کنترل و بهینه سازی عملکرد کمپرسور در خودرو استفاده می کنند.

اجزای کمپرسور کولر خودرو

انواع کمپرسور کولر خودرو

کمپرسورهای خودرو در انواع مختلفی به بازار عرضه شده اند. انتخاب کمپرسورهای مناسب بستگی به نوع، نیاز خودرو، طراحی و ظرفیت سیستم خنک کننده ی آن دارد. در ادامه قصد داریم، به معرفی برخی از پرکاربردترین نمونه های آن بپردازیم.

کمپرسورهای پیستونی

این مدل از کمپرسورها دارای طراحی پیستونی هستند. معمولا این سیستم را در خودروهای معمولی مشاهده می کنیم. مهمترین مزیت این نوع از کمپرسور در مقایسه با نمونه های روتاری ایجاد سر و صدای کمتر توسط کمپرسور پیستونی است. اما کمپرسورهای پیستونی به علت اتلاف انرژی که به وسیله پیستون ها اتفاق می افتد، انرژی بیشتری را مورد استفاده قرار می دهند. کمپرسورهای پیستونی برای بیشتر خودروها به عنوان یک گزینه ی عالی به شمار می رود. علت استفاده از این نوع کمپرسورها ساده و ارزان بودن آن ها می باشد. با تمام این موارد باید بدانید که این قطعات از بهره وری بالایی برخوردار نمی باشند. همین امر باعث می شود که نتوانند سطح فشار ثابت را بین کمپرسور و خشک کن/ عنصر گیرنده را حفظ کند.

کمپرسورهای روتاری یا دوار

یکی از رایج ترین انواع کمپرسور کولر در خودروها مدل روتاری یا چرخشی است. این کمپرسورها با استفاده از نیروی موتور الکتریکی پمپ ها را به حرکت وا می دارند. این نوع از کمپرسورهای کولر در مقایسه با نمونه های دیگر از عملکرد و کارایی بالایی برخوردار هستند. معمولا از این نمونه برای تامین سیستم خنک کننده ی خودروهای سنگین و کامیون ها استفاده می کنند. نکته ی دیگر این کمپرسورها از قیمت بیشتری نسبت به سایرین برخوردار هستند.

کمپرسورهای اسکرول

معمولا کمپرسورهای اسکرول را در خودروهایی به کار می برند که دریچه گاز و درایو آن ها فاقد سرعت متغیر یا VSD می باشد. این کمپرسورها تنها قادرند با سرعت و قدرت بالا کار کنند. کولرهای اسکرولی دارای یک روتر هستند که آن ها دارای طراحی اسکرولی می باشد. این قطعات به جمع شدن مبرد در داخل سیم پیچ و فشرده سازی آن کمک می کند. در ادامه آن را به داخل کابین خودرو انتقال می دهد. این روش قادر است به مصرف بهینه ی انرژی کمک زیادی کند. به این دلیل که حرارت کمتری را به وسیله ی موتور احتراق داخلی تولید می کند.

کمپرسورهای الکتریکی

کمپرسورهای الکتریکی روز به روز بهتر و بهینه تر می شوند. این مدل از کمپرسورها دارای ساختار متفاوتی با نمونه های دیگر هستند. آن ها به جای استفاده از موتور بنزینی یا دیزلی از برق برای فشرده سازی گازها استفاده می کنند. معمولا این نوع از کمپرسورهای کولر را در خودروها هیبریدی یا برقی که دوستدار محیط زیست هستند مشاهده می کنیم.

علائم و نشانه های خرابی کمپرسور کولر خودرو

زمانی که کمپرسور کولر خودرو دچار مشکل می شود، علائم و نشانه هایی ر را در خودرو مشاهده می کنیم. این نشانه ها شامل:

تولید سر و صدای زیاد

یکی از مهمترین نشانه هایی که حاکی از خراب شدن کمپرسور کولر در خودرو می باشد ایجاد صداهای بلند و غیر متعارف می باشد. در این موقعیت سیستم خنک کننده دچار لرزش و ارتعاش غیر طبیعی می شود. یکی از عوامل اصلی تولید سرو صدای آزار دهنده از سمت کمپرسورها لق زدن یا شل شدن تسمه مربوط به کمپرسور و خارج شدن آن از جای خود می باشد. این امر باعث می شود از کولر خودرو صداهای ناهنجار و بعضا آزار دهنده ای به گوش برسد.

می توانید برای رفع این مشکل به سفت کردن اتصالات بپردازید. در برخی موارد ممکن است به دلیل خالی شدن گاز مبرد سروصداهای زیادی از سیستم خنک کننده ی خودرو به گوش برسد. برای رفع این مشکل باید از متخصص تعمیر کولر خودرو کمک گرفته و نسبت به شارژ گاز اقدامات لازم را انجام دهید.

نشت گاز مبرد

یکی دیگر از نشانه هایی که مربوط به بروز اشکال در کمپرسور کولر خودرو و در کل سیستم خنک سازی خودرو می باشد. وجود نشتی در گاز مبرد می باشد. زمانی که تخلیه گاز مبرد انجام بگیرد، در کوتاه ترین پروسه زمانی یعنی در مدت دو هفته در ساختار سیستم خنک کننده نشتی مشاهده می شود. برای تست نشتی لازم است به مراکز تعمیر معتبر و تکنسین های با تجربه در این زمینه مراجعه کنید.

انتشار بوی نامطبوع از کولر

یکی دیگر از نشانه ها و علائم خرابی کمپرسور کولر خودرو انتشار بوی نامطبوع از قسمت کولر می باشد. در بیشتر موارد ایجاد بوی نامطبوع به دلیل تجمع ذرات و جلبک هایی است که بر روی قطعه های مختلف اپراتور دستگاه به وجود آمده اند. علاوه  بر این انتشار بوی نامطبوع می تواند به دلیل بروز خرابی یا گرفتگی در لوله تخلیه اپراتور باشد.

 

قیمت کمپرسور کولر خودرو

در هنگام خرید و فروش قطعات کمپرسور کولر خودرو باید به این نکته توجه داشته باشید که قیمت کمپرسور خودرو و اجزای آن به عوامل مختلفی نظیر نوسانات بازار ارزی بستگی دارد. نکته ی دیگر اینکه قیمت این قطعه بر اساس ظرفیت و نوع خودرو محاسبه می شود. علاوه بر این انتخاب مراکز خرید و نمایندگی های معتبر نیز بر روی قیمت قطعه تاثیر می گذارند. نکته ی مهمی که در اینجا وجود دارد، این است که معمولا قطعات اصلی و خارجی که توسط برندها و کمپانی های معتبر خودرو سازی تولید شده اند، از قیمت بیشتری برخوردار هستند. به این دلیل که برای ساخت آنها از مواد اولیه باکیفیت استفاده شده است.

یکی از مواردی که در هنگام خرید قطعات یدکی ام جی نظیر خرید کمپرسور کولر مطرح است، این می باشد که در ابتدای امر لازم است، که ابعاد موتور را مورد بررسی قرار دهید. دقت داشته باشید کمپرسورها در نمونه های مختلفی تولید می شوند و هر کدام از آن ها متناسب به یک نوع سیستم خودرو هستند. برخی از کمپرسورهای کولر به دلیل ساختار پیشرفته تری که دارند از قیمت بیشتری برخوردار هستند. برای خرید کمپرسور کولر مناسب باید از میزان قدرت موتور اطلاع داشته باشید. کمپرسورهای پیستونی در مقایسه با نمونه های دیگر از قیمت ارزان تری برخوردار هستند. این کمپرسورها در مقایسه با نمونه های روتاری از عملکرد ضعیف تری برخوردار هستند.

در هنگام خرید کمپرسور کولر باید به نوع آب و هوای محل زندگی خود دقت کرده و سپس تصمیم بگیرید. موارد دیگری که در قیمت این قطعات تاثیر دارند، نوع مواد به کار رفته در ساخت بدنه و برند سازنده محصول می باشد. استفاده از آلیاژهای گران قیمت باعث افزایش قیمت در این قطعات می شود.

سخن پایانی

در این مطلب سعی کردیم به بررسی و معرفی کمپرسور کولر خودرو، اجزای آن و نمونه های مختلف این قطعه بپردازیم با توجه به اهمیت این قطعه در سیستم خنک کننده ی خودرو لازم است هنگام خرید به مراکز معتبر نظیر ام جی ایرانیان مراجعه کنید و از مشاوره های لازم در این زمینه برخوردار شوید. انتخاب قطعات اصل و اورجینال باعث می شود که علاوه بر عملکرد صحیح خودرو سلامت دیگر قطعات نیز حفظ شده و نیاز به تعمیر و تعویض قطعات در کوتاه مدت وجود نداشته باشد.  بنابراین لازم است قبل از هر نوع اقدامی از افراد متخصص کمک بگیرید.